Alkohole mocne – nowe trendy, nowa jakość
Alkohole mocne zmieniają się szybciej niż kiedykolwiek! Nowe trendy, rzemieślnicza jakość i unikatowe smaki sprawiają, że gin, whiskey, tequila czy wódka premium zyskują nowy wymiar. Odkryj najciekawsze nowości – od limitowanych serii po ekskluzywne trunki dojrzewające w unikalnych beczkach.
Rzemieślnicze alkohole – unikalny smak poza masową produkcją
Coraz częściej konsumenci poszukują wyjątkowych win i alkoholi wytwarzanych nie przez wielkie koncerny, ale przez niszowych producentów. Co je wyróżnia? Przede wszystkim unikatowy, rzemieślniczy charakter. Te marki są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Wywarzane w krótkich seriach, niekiedy kilkuset butelek, otwierają przed nami nowy niezwykły świat smaków i aromatów. Wbrew pozorom dotyczy to również wódek, które do tej pory rywalizowały głównie jakością destylacji i siłą marki.
Wódki premium z charakterem – powrót tradycji w nowoczesnym wydaniu
Szwajcarska firma Origen X Group ponownie wprowadziła na rynek wódkę Mikolasch, której początki sięgają 1842 roku. Wódka zyskała uznanie na całym świecie, dzięki lokalnym odmianom zbóż oraz perfekcyjnej technice destylacji. Mikolasch stawała się wiodącą marką wśród zamożnych i renomowanych klientów, wśród których znaleźli się: car Rosji Mikołaj I, cesarz Austrii Franciszek Józef, a nawet papież Pius XII.
Dziś Mikolasch wraca na rynek, skupiając się na gatunku zboża użytego do produkcji oraz miejsca jego uprawy, czyli terroir.
Co w ofercie?
• Single Farm – wódka destylowana z ziaren pochodzących z określonych gospodarstw rolnych, nie przemysłowych, co sprawia, że te wódki są wyjątkowo autentyczne.
• Cuvée – destylat z mieszanki najlepszych selekcjonowanych ziaren – idealna dla miłośników trunków klasy superpremium.
• Rare & Micro Farms – ekskluzywna seria bardzo rzadkich, limitowanych wódek z wyjątkowych siedlisk i specjalnie selekcjonowanych ziaren zbóż.
Irlandzka whiskey w nowym stylu – przewaga jakości i innowacyjności
Czy irlandzka whiskey wyprzedza szkocką? Tak! Innowacyjność i jakość są kluczowe. Przykładem może być Kinahan’s ze swoją unikalną praktyką dojrzewania whisky w najróżniejszych beczkach.
Kinahan’s, marka nazywana pionierem irlandzkiej whiskey od ponad 200 lat wytycza kierunki rozwoju tej branży, nie tylko na wyspach.
Dziś Kinahan’s odnosi sukcesy na rynku, konsekwentnie budując swój wizerunek specjalistów od whiskey, przede wszystkim w kontekście starzenia. W ich projekcie Kasc, whisky dojrzewa w beczkach wykonanych z kilku rodzajów dębu (portugalski, amerykański, francuski i węgierski) oraz kasztana, co daje unikalny, wielowymiarowy smak i charakter.
Gin: nowe horyzonty smaków i aromatów
Gin to dziś prawdziwe pole do popisu dla gorzelników, którzy mogą testować nowe pomysły, receptury i smaki, bez żadnych granic i ścisłych zasad! Coraz częściej spotykamy nowe kategorie ginów smakowych, które łączą w jednej butelce nieznane wcześniej kombinacje smaków i aromatów. Oto kilka przykładów:
• Strange Luve London Dry Gin – aromaty orzechów, miodu i pomarańczy, a na podniebieniu cytrusy i wanilia.
• Ha’Penny Dry Gin – aromat lawendy oraz smaki skórek pomarańczy i czarnych jagód.
• Ha’Penny Rhubarb Gin – aromaty rabarbaru i cytrusów w połączeniu ze smakiem rabarbaru i ziół.
• Ha’Penny Mil Mediterranean Gin – uderzający aromatami prowansalskich ziół i słodko gorzkim smakiem z cytrynowym finiszem.
Grappa: od skromnych początków do luksusowego trunku
Grappa, włoski alkohol otrzymywany poprzez destylację skórek, pestek i gałązek, czyli wytłoków pozostałych po produkcji wina, przez dziesięciolecia była uważana za tani, pospolity trunek. Dziś, dzięki staraniom najlepszych producentów, jak Poli, Marolo czy Gaja, grappa stała się eleganckim alkoholem o najwyższej jakości. Kluczową rolę odgrywają tu starannie wyselekcjonowane wytłoki oraz dojrzewanie w dębowych, kasztanowych i akacjowych beczkach.
Tequila Codigo 1530 – sztuka tradycji i rzemiosła
Código 1530, pierwotnie prywatny zapas tego trunku dostępny tylko dla rodziny i przyjaciół, dziś jest jedną z najbardziej cenionych tequili na świecie. Produkowana według tradycyjnych przepisów i zwyczajów nazywanych lokalnie Los Codigos, w miasteczku Amatitán, tequila ta zdobyła międzynarodowe uznanie dzięki meksykańskiej certyfikacji NOM, przyznawanej tylko tequilom najwyższej jakości.
W 2022 roku francuska firma Pernod Ricard nabyła większościowy pakiet udziałów w Código 1530 za nieujawnioną kwotę.
Niezwykłe koniaki z Grande Champagne – kwintesencja tradycji i prestiżu
Delamain i Raymond Ragnaud to dwie renomowane marki koniaków z regionu Grande Champagne, najbardziej prestiżowej części regionu Cognac, w ostatnich latach często określana jako 1er Cru. Obydwie firmy produkują swoje koniaki wyłącznie z winogron pochodzących z tego regionu, co zapewnia niepowtarzalny smak i aromat. Wszystkie destylaty Delamain dojrzewają w 350 litrowych dębowych beczkach, nigdy nowych, aby zbyt intensywnymi smakami i aromatami dębu nie zaburzać finezji szlachetnego trunku i pozwolić na powolne, bardzo powolne dojrzewanie. Z kolei Maison Raymond Ragnaud obok podstawowych koniaków VS i VSOP, oferuje wyjątkową kolekcję koniaków rocznikowych, nieprzerwanie od roku 1990.